Scurt Istoric al Bisericii Emanuel

 

FORMAREA BISERICII

Prima Biserica Apostolică Română (First Romanian Apostolic Church) din Sacramento şi-a început activitatea odată cu stabilirea primelor familii în această zonă.
În anul 1984 câteva familii au decis să se adune pentru a se închina Domnului după modelul și mărturisirea de credință a românilor penticostali și cu desfășurarea slujbelor în limba română, pentru păstrarea identității naționale. Slujba de păstorire a acestei prime comunități frățești a fost încredinţată fratelui Ioan Ciuriuc.
Locul de adunare a fost pus la dispoziţie de biserica New Life Christian Center, prin amabilitatea păstorului James Duncan, într-o sală adiacentă sanctuarului unde funcționa această biserică americană penticostală din denominația Church of God.
La începutul anului 1987, fraţii au considerat de bine să aibă o biserică română independentă de organizațiile penticostale americane, drept pentru care au angajat un avocat, care a pregătit documentația necesară, iar în luna Februarie a avut loc înregistrarea acestei biserici, ca organizaţie religioasă non-profit, sub numele de “First Romanian Apostolic Church”.
 

FAMILII FONDATOARE ȘI PRIMUL COMITET

Dintre familiile care au participat la fondarea Primei Biserici Apostolice Române din Sacramento amintim: familia Ciuriuc, familia Filip, familia Tivadar Gheorghe, familia Goga Ioan, familia Bogdan Nicolae, familia Bolotă Ioan, familia Damian Gheorghe, familia Borz Rusalim, familia Paval Adi, familia Mocan Gheorghe, familia Dobre Emil, familia Liță Ioan, familia Merca David, familia Romaneț Toma, familia Brândușa Ioan, familia Pop Nelu, familia Costea Ioan, familia Marțiș Puiu.
 
Primul comitet al First Romanian Apostolic Church a fost format din următorii frați: Ioan Ciuriuc – păstor, Daniel Filip – secretar, Goga Ioan - casier, Tivadar Gheorghe, Damian Gheorghe, Romanet Toma.
Pe parcursul anilor, din această biserică s-au desprins mai multe grupuri de fraţi, formând pe parcurs mai multe biserici în Sacramento.
 

PASTORII SENIORI ȘI PERIOADELE ÎN CARE AU SLUJIT ÎN BISERICA  “F.R.A.C.”

1. Ioan Ciuriuc: Februarie 1987-Septembrie 1987;
2. Cristian Ionescu (Conducător de adunare): Septembrie 1987 – Martie 1988;
3. Ioan Ciuriuc: Martie 1988- Mai 1989;
4. Ioan Blăgăilă: 1989 – 1990 ;
5. Ioan Ciuriuc: 1990 – 1998;
6. Emil Ianchis: Nov. 1998 – Oct. 2000;
7. George Ratiu: Nov. 2000 – Nov. 2001;
8. Ioan Ciuriuc / Adi Paval (diacon): Nov. 2001- 2002;
9. Adi Paval (diacon)/ Alin Bob (diacon): 2003 - 2004,
10. Alin Bob (Conducător de adunare): 2004, Păstor Senior 2005 – prezent;
Alți păstori care au slujit în cadrul acestei biserici de-alungul timpului: Samuel Ișfan, Simion Lup, Augustin Costea, David Miclea, Paul Anderson;
Diaconi: Adi Paval, Alin Bob, Daniel Hiticaș, John Lup, Nicu Tafta;
 

FORMAȚII MUZICALE ȘI DIRIJORI CARE AU SLUJIT ÎN BISERICĂ

În cadrul bisericii au activat de-alungul anilor formațiile muzicale ale corului mixt și fanfarei, iar periodic un cor de copii și diverse grupuri de tineri. Din anul 2004, la formaţiile fanfarei şi corului s-a adăugat orchestra, iar în 2005 s-a alăturat şi corul de tineret. În anul 2008 formația fanfarei și a orchestrei s-au reunit într-o orchestră de tip simfonic. Corul de copii, format din copii de la Școala Duminicală participă cu cântări și versete de aur la slujbele speciale de sărbători și la serviciile pentru binecuvântare a noilor născuți.
Corul Mixt: Ioan Horga, Nelu Dejeu, Cornel Căta, Dan Filip, Nelu Constantin, Ciprian Mihuț.
Fanfara: Nelu Dejeu, Cornel Căta, Ovidiu Barbu;
Orchestră: Ovidiu Barbu, Ciprian Mihuț;
Cor Tineret: Adi Lup, Diana Ciorega
Cor de copii: David & Rely Merca, Elena Niță, Dorina Barbu, Diana Ciorega.
 
Organiști
Organiști care au slujit de-alungul timpului, la diferite formații sau pentru acompanierea cântărilor în comun: Dan Hozan, David Merca, Nelu Dejeu, Andrei Zlibuț (acordeon), Cornel Cata, Jeanina Lup, Florin Tafta, Raul Tafta.
 

ÎNVĂȚĂTORI / DIRECTORI LA ȘCOALA DUMINICALĂ

 Învățători: Mihai Ciric, Maria Murărescu, Adi Josan, Lidia Oprisoi, Dorina Oprisoi, Tița Seicean,
Directori: Dan Sălăjan, Felicia Seiceanu, Alina Bilți.
Lider Tineret: Dan Sălăjan
 

LOCAȚII  ALE BISERICII                                  

 

Primul loc de adunare a fost la biserica New Life Christian Center de pe Elkhorn Blvd.
Odată cu decizia de înregistrare a bisericii, a avut loc și mutarea locului de întâlnire de la New Life C.C. de pe Elkhorn Blvd, în chirie la școala YMCA, la adresa: 2021 W St. Sacramento CA 95818 până în luna Iunie 1987.
În anul 1987 s-a reuşit și cumpărarea unei parcele de teren pe strada Fell, în vecinătatea Fwy-ului I-80, cu suma de $17000.
În perioada Iulie 1987 – Iunie 1990  adunarea s-a ținut în chirie la Iglesia Adventista Del Septimo Dia De Sacramento, 3841 4th Avenue, Sacramento CA 95817. La această locație a slujit, ca și conducător de adunare și fratele Cristian Ionescu pentru o perioadă de șase luni, după care s-a mutat la Los Angeles.
În perioada August 1990 – Aug 1991 biserica și-a desfășurat slujbele la o biserica americană penticostală pe North Street, în Sacramento.
Următoarea adresă a fost: 2791 24th Street, Sacramento CA 95818 la  Sierra 2 Center, în perioada Septembrie 1991- August 1992.

 

CONSTRUIREA PRIMEI CASE DE RUGĂCIUNE

 

În luna Ianuarie 1992, pe parcela deja achiziționată la adresa 4141 Fell Street, Sacramento CA 95838, s-a început cu ajutorul Domnului, prima fază de lucru - construcţia unei case de rugăciune. Această casă de rugăciune, măsurând 1650 sq.ft., a fost prima proprietate a bisericii române, și a fost inaugurată în luna Septembrie 1992. Aici s-au desfășurat slujbele religioase până în  August 2006, când a fost inaugurat noul sanctuar, unde se desfășoară slujbele și în prezent. La data deschiderii oficiale a Casei de Rugăciune din Septembrie 1992, biserica număra aproximativ 120 membri adulți. În acea vreme, copii bisericii îşi desfăşurau activitatea Școlii Duminicale într-un trailer plasat lângă clădirea bisericii.
În 1993 prin harul lui Dumnezeu s-a mai reuşit achiziţionarea unei alte parcele de teren, de aproape un acru, alături de proprietatea existentă, pentru suma de $40000.
Locul de adunare devenind neîncăpător, a condus în 1994 la decizia începerii unui proiect pentru un nou sanctuar. Între timp s-a derulat faza a II-a şi anume construirea a trei clase de Scoală Duminicală (1200 sq. ft.), a unui grup sanitar și a unui birou administrativ, care s-au dat în folosinţă în anul 1996. Copiilor li s-au pus la dispozitie condiții moderne, pentru a învăţa din Cuvântul Domnului atât în limba română cât şi în engleză, bucurându-se în cântare, rugăciune şi diverse activităţi practice.
 

 

PERIOADE DE TRANZIȚIE

Odată cu înregistrarea în Statul California a Primei Biserici Apostolice Române din Sacramento, ca organizație independentă non-profit, în Februarie 1987, un grup de familii s-a desprins de nucleul acestei comunități și a rămas la vechea locație din cadrul bisericii americane “New Life Christian Center”.
În toamna aceluiași an, a sosit din România fratele Cristian Ionescu, care a preluat conducerea bisericii până în primăvara anului următor, fiind ales conducător de adunare.
Datorită mutării fratelui Cristian Ionescu și a familiei sale la Los Angeles, biserica l-a pus din nou în slujbă pe pastorul fondator Ioan Ciuriuc, până în luna Mai 1989, când fratele Ioan Blăgăilă a devenit păstorul bisericii pentru un an de zile. Din anul 1990 până în 1998, slujba de păstor senior a fost din nou atribuită fratelui Ioan Ciuriuc.
În toamna anului 1998 fratele Ioan Ciuriuc, s-a retras din activitatea de pastor principal, in locul dânsului fiind ales ca păstor fratele Emil Ianchiş pentru o perioadă de doi ani, apoi fratele George Ratiu pentru un an, urmat provizoriu din nou de fratele Ioan Ciuriuc, apoi pentru o perioadă biserica nu a avut nici un păstor senior.
Comitetul bisericii supraveghea toate activitățile iar fratele Adi Paval a slujit ca diacon, conducând slujbele religioase.
În aceste perioade de tranziție și odată cu plecarea din biserică a vre-unui păstor, mai multe familii s-au mutat la alte biserici din zona Sacramento.
Prin binecuvântarea lui Dumnezeu, la finele anului 2002, împrumutul bancar acumulat în perioada construcției, a fost achitat și lucrarea a continuat, cu cei aproximativ 100 de membri rămași în biserică.
În perioada aceasta, când biserica nu a avut nici un păstor, alături de diaconi, erau invitați diverși păstori pentru oficierea actelor de cult, dintre care amintim frații Ioan Blăgăilă, Ioan Gug, Augustin Costea sau diverși păstori care erau în vizită la Sacramento.
În luna Martie 2003, au fost propuși câțiva frați pentru ordinarea în slujba de diacon, dorindu-se alegerea unui conducător de adunare. În urma votului bisericii a fost ales fratele Alin Bob, care a fost ordinat ca diacon, iar din primavara anului 2004, a îndeplinit slujba de conducător de adunare, până în Iulie 2005, când a fost ordinat ca pastor al Bisericii Emanuel.
În luna August 2004, au mai fost ordinaţi în slujba de diaconi fraţii Daniel Hiticaş şi John Lup.
Pastorul Augustin Costea, președinte onorific al Uniunii Bisericilor Penticostale, mutat la Sacramento în anul 2004, a fost invitat să oficieze anumite acte de cult, cum ar fi Cina Domnului, un botez în apă în vara anului 2004 și slujba de ordinare ca păstor a fratelui Alin Bob, slujind în cadrul unor servicii divine, iar în anul 2006 a devenit membru al acestei biserici și a slujit ca păstor asistent.  
După slujba de inaugurare a noului sanctuar, s-a format Consiliul Slujitorilor Ordinați compus din păstorii Alin Bob, Augustin Costea, David Miclea şi patru diaconi, Daniel Hiticaş, Adi Paval, John Lup şi Nicu Taftă, la care s-a adăugat în anul 2010 și pastorul Paul Anderson.
În cadrul Consiliului Pastoral au fost aleși pe lângă păstorul senior Alin Bob,  următorii frați: Augustin Costea - păstorul asistent, Daniel Hiticaș - asistent al păstorului, Nicu Tafta - responsabil al departamentului de rugăciune. Aceștia au făcut parte din Consiliul Bisericesc, alături de frații din Comitetul Administrativ.
 

NOUL SANCTUAR ȘI SCHIMBAREA NUMELUI BISERICII

 

Cu ajutorul Duhului Sfânt și prin întărirea lucrării spirituale a bisericii, numărul membrilor a început să crească, iar prima casă de rugăciune a devenit neîncăpătoare, fiind necesară amplasarea de scaune chiar și pe culoarul principal de acces și în holul de la intrare.
Conducerea administrativă nu a pierdut din vedere noul proiect pentru ridicarea unui sanctuar mai mare şi având planurile arhitecturale pregătite, s-a lansat ideea începerii construcţiei, cu încrederea că Dumnezeu va purta de grijă pentru nevoile financiare.
Legăturile frăţeşti cu alte Biserici române din America s-au intensificat, fiind consideraţi parte din familia Uniunii Bisericilor Penticostale Române din SUA şi Canada. În urma unei vizite pe care o delegaţie din conducerea bisericii a efectuat-o la Phoenix şi fiind încurajaţi de ampla lucrarea de construcție pe care fraţii o desfășurau la Biserica Happy Valley, s-a fixat data începerii lucrărilor de şantier, primind şi suportul fraţilor din Arizona conduşi de păstorul Cornel Avram, preşedintele Uniunii Bisericilor Penticostale.
De la data de 13 Noiembrie, 2003, când s-a început lucrarea de construcţie, şi până la 19 August 2006, s-a muncit intens, cu dăruire şi dragoste faţă de Dumnezeu. Familiile bisericii s-au dăruit în lucrarea Domnului şi un vânt proaspăt a început să sufle, aducând entuziasm şi atrăgând la această lucrare chiar şi membrii din alte biserici, pe care îi apreciem în Domnul.
 
Datorită harului lui Dumnezeu care a adus stabilitate şi înviorare spirituală, numărul membrilor a crescut, ajungând până în 2006 la aproximativ 180, la care se mai adăugau cei aproape 80 de adolescenţi şi copii care erau nevoiți să își desfășoare activitatea în sălile de clase pe perioada slujbelor datorită faptului că locașul de închinare era neîncăpător, în special la serviciile de duminică seara. Efortul comunităţii s-a intensificat remarcându-se dărnicia, participarea la muncă, pregătirea mesei pentru lucrători, şi susţinerea prin rugăciune a acestei lucrări, acestea atrăgând binecuvântarea lui Dumnezeu peste locul acesta.
Au fost făcute donații de către membrii în tot timpul construcției, apoi după faza de frameing s-a luat un împrumut de la bancă în valoare de $450000.
În toată această perioadă de construcție și de reorganizare a activităților bisericii, observând binecuvântarea Domnului şi ajutorul Său, am decis împreună cu membrii bisericii să punem acestei Prime Biserici Române Apostolice din Sacramento, numele de Emanuel Romanian Pentecostal Church. EMANUEL - Dumnezeu este cu noi!
Evenimentele s-au desfășurat, nu fără greutăţi, dar întotdeauna Dumnezeu ne-a dat izbândă, și prin urmare la 20 August 2006 a avut loc consacrarea Noul Sanctuar al Bisericii Române Penticostale EMANUEL. Evenimentul inaugural a fost urmat de servicii de Evanghelizare şi un Botez în Apă. Privind în urmă putem afirma cu tărie "Eben Ezer", până aici Dumnezeu ne-a ajutat.

Noul Locaș de Închinare este o facilitate modernă cu o capacitate de 600 de locuri și cuprinde șase compartimente de scaune în sala principală, un balcon, scena unde este amplasat amvonul și locurile pentru formațiile muzicale, iar în spatele scenei se află baptistierul și două garderobe. Sanctuarul are o formă semirotundă de amfiteatru având amplasate două ecrane pentru proiecție în față și unul în spatele balconului. În incinta clădirii, având legătură cu holul de la intrare, se află Biroul Pastoral, o sală pentru “mama & copilul” și două toalete, iar deasupra baptistierului se găsește Biroul Administrativ.

DEPARTAMENTELE DE ACTIVITATE ALE BISERICII EMANUEL

Activitatea Bisericii Emanuel s-a structurat pe următoarele departamente care funcționează pentru punerea în practică a viziunii acestei biserici:

 

  • Departamentul de Evanghelizare;
  • Departamentul de Rugăciune;
  • Departamentul de Muzică;
  • Departamentul de Tineret;
  • Departamentul Şcolii Duminicale;
  • Departamentul de Educaţie Biblică (Școala Biblică & Grupe de Studiu Biblic);
  • Departamenul de Misiune externă;
  • Departamentul de Ajutorare;
  • Departamentul de Ordine și Ospitalitate;
  • Departamentul Tehnic (Audio-Video-Lumini-Traduceri).


Aceste departamente sunt conduse de frați din Consiliul Bisericesc sau alți lideri și se întâlnesc trimestrial pentru evaluare și planificare.
Frații din conducerea bisericii și slujitorii ordinați efectuează periodic vizite la familiile membrilor bisericii, la bătrâni sau bolnavi din cadrul comunității.
În fiecare duminică se pune la dispoziția participanților la slujbe, un buletin duminical cuprinzând programul zilei, anunțurile săptămânale și un articol conținând învățături creștine. De tehnoredactarea aceastui buletin s-a ocupat, de-alungul anilor, fratele Daniel Hiticaș.
ÎNMULȚIREA BISERICII
Așa după cum precizează Sfânta Scriptură, în vremea în care biserica se bucura de pace, cu ajutorul Duhului Sfânt se înmulțea, putem confirma și noi această lucrare de creștere numerică a membrilor Bisericii Penticostale Române EMANUEL. Din anul 2004 până în anul 2012, s-au adaus la numărul membrilor bisericii, prin actul botezului sau prin transfer peste 200 de suflete, ajungând în anul 2012, la 320 de membri majori, la care se adaugă aproape 50 copilași sub vârsta de 4 ani, 40 copii cuprinși între 4 – 12 ani care frecventează cele trei clase ale Școlii Duminicale și alți aproximativ 30 de adolescenți.
În perioada 2004 - 2012 au încheiat legământ cu Domnul în apa botezului 98 de persoane. Domnul a binecuvântat familiile bisericii cu nou născuți și în cadrul slujbelor bisericii s-au oficiat periodic servicii de binecuvântare a acestor copilași.
Părtășia bisericii este întărită prin slujbele de închinare, întâlnirile pe grupe pentru studiu biblic pentru diferite categorii: tineri, familii tinere, întâlnirea fraților sau întâlnirea surorilor. Anual au loc excursii cu tinerii sau vizite misionare cu formații muzicale la alte biserici din alte orașe sau participarea la conferințe de tineret. Anual se organizează un picnic la parc, cu activități recreeative pentru membrii bisericii.

EVENIMENTE SAU LUCRĂRI  MAI  IMPORTANTE

Reprezentați ai bisericii, respectiv păstorul Ioan Ciuriuc și secretarul Dan Filip, au participat în anul 1989, alături de alți păstori la inițiativa fondării Uniunii Bisericilor Penticostale Române din SUA & Canada și a găzduit una din primele ședințe de organizare a acestei organizații. Primul președinte al acestei organizații a fost pastorul Augustin Costea, în perioada când păstorea o biserică din zona Los Angeles. Mai târziu a fost numit președinte onorific și în slujba de președinte a fost ales pastorul Bisericii Happy Valley, fratele Cornel Avram. În anul 2008 a fost ales între membrii Consiliului Pastoral al Uniunii Bisericilor Penticostale și pastorul Bisericii EMANUEL, fratele Alin Bob.

Serviciul divin de dedicare a Noului Sanctuar a avut loc în data de 20 August 2006. La această sărbătoare a bisericii au participat păstori invitați din celelalte biserici din zona Sacramento și reprezentanți din conducerea Uniunii Bisericii Penticostale Române din SUA & Canada, respectiv fratele Cornel Avram (președinte) și fratele Pavel Pop (Secretarul organizației), iar fratele Cristian Ionescu din Chicago (Vice Președinte Coasta de Est) a participat la următoarea slujbă când s-a oficiat un botez în apă.

La inaugurarea Noului Sanctuar s-a deschis şi pagina de internet a bisericii:
www.emanuel-church.com Website-ul bisericii oferea atunci informaţii despre activitățile bisericii şi programe video transmise în reluare (arhivă). Pagina a fost mereu îmbunătățită, ajungând să transmită slujbele în direct începând din anul 2011. De această lucrare s-a ocupat de-alungul anilor fratele John Borz.

În anul 25 Feb. 2006 s-a înfiinţat Centrul Teologic Penticostal EMANUEL pregătind o generaţie de studenţi care au participat la cursuri lunare și periodice pe parcursul a patru ani. Această Școală Biblică a funcționat în parteneriat cu Facultatea de Teologie Penticostală BETANIA din Arad, România.

În toamna anului 2006 s-au pus bazele lucrării de misine externă în India, statul Bihar, prin vizita efectuată de fratele Pete Toplean și Daniel Seicean și începerea susținerii financiare a unor lucrători băștinași care să promoveze Evanghelia prin intermediul următoarelor lucrări:
-          Clase pentru educarea creștină a copiilor,
-          Evanghelizare personal prin vizite și discuții cu părinții copiilor;
-          prezentarea filmului vieții Domnului Isus;
-          plantarea unor biserici de casă.

Prima lucrătoare care a coordonat lucrarea cu copii a fost sora Manisha. După căsătoria ei cu pastorul Isac, au preluat împreună responsabilitățile și au extins această misiune, implicând alți 6 învățători care se ocupă de șase clase de copii în diferite sate, având împreună peste 200 copii pe care îi ajută cu alfabetizarea și le prezintă doctrinele de bază ale credinței creștine, învățându-i să se închine Dumnezeului adevărat într-o cultură păgână cu milioane de zeități. Alături de ei lucrează și 3 evangheliști care conduc trei biserici mici și se ocupă cu împărțirea de tractate biblice și evanghelizarea de la om la om.
Până în prezent, din partea Bisericii EMANUEL, au fost în scurte vizite misionare în India următoarele echipe: Pete Toplean și Daniel Seicean, apoi Daniel și Felicia Seicean, Pete Toplean și Daniel Sălăjan. Membrii bisericii noastre susțin lunar misiunea cu donații financiare și în rugăciune.

În luna Februarie 2007, Biserica Emanuel a găzduit Conferinţa Pastorală a Uniunii Penticostale Române din SUA şi Canada.Evenimentul a cuprins trei sesiuni de seminarii în timpul zilelor de vineri și sâmbătă, iar seara au avut loc servicii de evanghelizare.

În luna Martie a anului 2007 au fost aleși în comitetul bisericii următorii frați: Dan Filip – secretar, Constantin Ciobanu – administrator, Pete Toplean – Casier, Daniel Sălăjan, Leontin Suiugan, John Niță și Daniel Seicean (cenzori).

Tot în anul 2007 s-a început proiectarea planurilor pentru construcţia unei bucătării şi a unei săli de mese pt. diferite ocazii, după ce s-a cumpărat încă o parcelă de teren de 1.5 acri, lângă Sanctuar, pentru suma de $385000.

În anul 2008 s-a publicat albumul membrilor bisericii cu fotografiile familiilor și aspecte din activitatea departamentelor bisericii.

Anul 2009 a fost semnificativ şi a presupus o muncă asiduă în pregătirea Celei de-a 41-a Convenţii a Bisericilor Române Penticostale din SUA şi Canada.
Prima etapă a constat în pregătirea lucrărilor Conferinței Pastorale a Convenției, care a avut loc la Houston, Texas în primăvara lui 2009.
În perioada, 4-7 Septembrie 2009, Biserica EMANUEL a avut harul de a organiza pentru prima dată la Sacramento, Convenția Bisericilor Penticostale Române, care a atras participarea la slujbe a peste 3000 de persoane. Tema acestei Convenţii a fost: "ÎNFLĂCĂREAZĂ DARUL CARE ESTE ÎN TINE!" Desfășurarea întâlnirilor, a seminariilor și a slujbelor Convenției, au avut loc în centrul metropolei, la Sacramento Convention Center.
În ultima zi a Convenției s-a organizat un mare picnic pentru frații și surorile care au participat la Convenție, la Gibson Ranch County Park, unde au fost prezenți peste 1000 de persoane.
În această amplă lucrare au fost implicați frații din conducerea bisericii, liderii departamentelor, dirijorii, formațiile și grupuri muzicale, ușierii, frații din departamentul tehnic, alături de toate familiile bisericii. De asemenea s-a colaborat cu bisericile din Seattle, Portland și Los Angeles, pregătind formații muzicale reunite.

Pastorul Alin Bob, ca şi coordonator al Convenţiei SACRAMENTO 2009, a iniţiat şi coordonat publicarea unui Catalog al Bisericilor Române Penticostale din SUA şi Canada, numit: "O carte de aducere aminte". Cartea cuprinde peste 700 de poze alături de informaţii despre biserici şi misiunile creștine penticostale de pe continental Nord American.
La pregătirea tuturor materialelor tipărite cu ocazia acestui eveniment și a logo-ului Convenției, munca de tehnoredactare și design a fost efectuată de familia Rusnac Claudiu și Simona din Portland.

Pagina de internet a Bisericii EMANUEL a fost vizitată în cursul anului 2009 de un număr de 25863 computere cu un total de 48172 de accesări. Recordul lunar de vizitatori unici a fost 5483, atins în luna Septembrie, perioadă când s-a transmis în direct programul Convenţiei, atingând 13702 accesări.

În luna Octombrie 2009, în urma votului de reconfirmare, pastorul bisericii a primit un nou mandat pentru 4 ani, iar în luna Martie a anului 2010 au fost aleși în comitetul bisericii următorii frați: Dan Filip – secretar, Constantin Ciobanu – administrator, Pete Toplean – Casier, Daniel Sălăjan, Leontin Suiugan, Iosif Muntean și Dorel Goga (cenzori).

În luna Decembrie 2009, a avut loc serbarea de absolvire a studentilor Şcolii Biblice, cu participarea fr. Ghiocel Moţ, decanul Facultăţii Teologice BETANIA, Arad.

Începând din anul 2010, la inițiativa Bisericii EMANUEL au început să se desfășoare lunar, seri de veghe, împreună cu alte biserici locale din zona Sacramento și Marysville. Aceste seri au loc prin rotație la bisericile participante, adunând la părtășie și rugăciune frați și surori din șapte biserici.

În vara anului 2010 s-a montat logo-ul bisericii pe peretele din spatele baptistierului, reprezentând jertfa închinării noastre: un altar pe care este scris numele EMANUEL, pe altar este așezată Sfânta Scriptură, din care emană raze strălucitoare, iar deasupra este simbolul Duhului Sfânt, un porumbel care aduce pe aripi focul necesar aprinderii jertfei. Lucrarea aceasta s-a realizat cu materiale de foam și piatră aparentăde administratorul bisericii Constantin Ciobanu și Liviu Damian, cu ajutorul fratelui Traian Urluc (pictor din România), care a schițat desenul pe perete și a făcut o replică din gips a bibliei, și a fratelui Marcel Gaină, din Seattle, care a produs porumbelul cu flacăra în aripi.

La sfârșitul lunii Noiembrie 2010, a fost dechisă o Bibliotecă în cadrul Bisericii EMANUEL, cuprinzând un număr de peste 1000 de cărți, zeci de DVDs, CDs și casete audio care pot fi împrumutate de membrii bisericii. Slujba de bibliotecară aparține sorei Lidia Oprișoi.

În toamna anului 2011 s-a făcut refinanțarea împrumutului bancar cumulat din timpul constructiei noului sanctuar și al cumpărării ultimei parcele de teren, totalizând suma de $730.000.
Tot în acest an s-a refăcut asfatul și aliniamentele parcării, iar în sanctuar au fost amplasate luminile pentru scenă.

La începutul anului 2012, s-au derulat lucrările de remodelare și de amenajare a unei bucătării, amplasate lângă sala de părtășie (vechiul sanctuar), cu acces din holul de la intrare.

La sfârșitul lunii Februarie 2012, s-au împlinit 25 de ani de la înregistrarea oficială a bisericii. Cu această ocazie au fost făcute propuneri pentru ordinarea în slujba de prezbiter a fr. Daniel Hiticaș și a fr. Nicu Tafta, iar în slujba de diacon a fratelui Daniel Sălăjan, urmând ca slujba de ordinare să aibă loc în data de 18 Martie.

Conducerea bisericii a muncit pentru mai mulți ani, la pregătirea articlolelor unui nou Statut de funcționare al Bisericii EMANUEL, care să corespundă cerințelor actuale și acesta a fost aprobat prin votul Adunării Generale a membrilor, la începutul lunii Martie 2012.

În perioada 16-18 Martie 2012, Biserica Emanuel a găzduit întâlnirea Conferinței Pastorale a Convenției Penticostale din SUA & Canada. În același weekend a avut loc și Sărbătoarea de 25 de ani de la înregistrarea acestei biserici, în 1987, iar duminică dimineața a avut loc actul de ordinare în slujbă.
La aceste evenimente au participat un mare număr de păstori și slujitori ordinați, atât din zona Sacramento cât și din alte metropole ale SUA și Canada.

Pentru tot ceea ce Dumnezeu a lucrat, în această perioadă, în viața acestei prime biserici române penticostale din zona Sacramento, care poartă numele de EMANUEL, ne întoarcem astăzi cu mulțumiri și recunoștință față de Cel care a fost și este cu noi! Fie ca în această biserică locală să se desfășoare în continuare lucrarea lui Dumnezeu sub călăuzirea Duhului Sfânt până la revenirea Mântuitorului nostru Isus Hristos, iar multe suflete să găsească pace și mântuire, slujind Domnului și crescând în maturitate spirituală prin părtășia cu ceilalți credincioși și cu Cuvântul lui Dumnezeu!
Dorim ca și în continuare harul Domnului nostru Isus Hristos și dragostea lui Dumnezeu și împărtășirea Sfântului Duh să fie și să rămână cu noi toți! Amin!